Cuvântul lui Dumnezeu

 

 

1. Declară, decretează căile, planurile, lucrările, trăsăturile şi caracterul lui Dumnezeu.

            2Sam.7:28; Ps.19:7b,8b,11a; 33:4

            Moody: Ştiu că Biblia este inspirată pentru că mă inspiră pe mine. Sfintele Scripturi - Rom.1:2; 2Tim.3:15,16.

 

2. Depăşeşte, devansează, este deasupra oricărui alt cuvânt.

            Iov 6:25a; Ps.19:7a; 119:142; Io.17:17b; Rom.7:12

            (4695) Biblia este mai presus de ştiinţa „pe nedrept numită astfel (1Tim.6:20)”. Ce poate spune ea văduvei care şi‑a pierdut fiul?

            (5670) La începutul anilor 1600, când europenii au început să vină în America, un constructor de corăbii credincios din Olanda, numit Peter Jansen a făcut o corabie după modelul şi măsurile corăbiei lui Noe – nu la aceleaşi dimensiuni, ci respectând proporţiile (lungimea de 6 ori mai mare ca lăţimea şi înălţimea de 10 ori mai mică decât lungimea). Mulţi au râs de el în timp ce a lucrat, dar după ce a lansat‑o la apă, corabia sa putea transporta cu o treime mai multă marfă, mergea mai repede şi era mai sigură decât vechiul tip de corăbii. Astăzi, doar cu mici variaţii, toate navele sunt construite după modelul dat de Dumnezeu în Biblie.

            (408) Un editor al unui ziar londonez celebru a trimis o scrisoare sondaj la 100 de oameni importanţi, membrii ai parlamentului, profesori universitari, scriitori, oameni de afaceri, etc. Întrebarea era: „Care ar fi, în ordine, cele trei cărţi pe care le‑aţi lua cu dvs. dacă aţi fi întemniţat, fără posibilitate de scăpare pentru trei ani?” 98 din ei au pus prima pe listă Biblia, deşi doar puţini din ei erau obişnuiţi cu religia, mulţi nu mergeau deloc la biserică iar alţii erau agnostici sau atei. Totuşi gândeau că faţă de alte scrieri (pe care le cunoşteau), Biblia era mai presus.

 

3. Defineşte, descrie pe om şi lucrările lui neputincioase. Descoperă, depistează şi demască, denunţă, deconspiră, dezvăluie planurile omului şi falimentul lor. Dezaprobă, descalifică, despoaie, dezbracă, dezgoleşte pe om de toate scuzele (şorţurile „adamice”).

            Rom.3:4,10; Mc.12:24; Iac.1:23a,c.

            (2964) Sir Isaac Newton, faimosul fizician, scriind despre Dan.12:4, a spus că dacă va creşte cunoştinţa aşa cum zice textul, vor fi inventate noi moduri de deplasare care vor permite omului să călătorească cu 90 km/h. Voltaire care este socotit de omenire mare filozof şi revoluţionar a spus: „Priviţi măreaţa minte a lui Newton, cel ce a descoperit gravitaţia. Când a început să studieze Biblia, ca să apere aberaţiile ei, Newton susţine că oamenii vor ajunge să călătorească cu 90 km/h. Vai de el, boşorog senil.” Azi, noi ştim care era cel senil…

 

4. Deranjează pe împotrivitor.

            Ier.8:9; Zah.7:12a; F.A.7:54.

 

5. Dezrobeşte, dezleagă, descurcă, desprinde, descâlceşte, desface pe cel care îl primeşte.

            Ps.119:50; De.11:8.

 

6. Desluşeşte, destăinuieşte creştinului adâncimile apropierii de Domnul (1Io.5:3), îl desparte de lume, îl depărtează de rău şi îl delectează în adevăr. Îi dă desfătare (Ps.19:8) şi destindere în curăţie (De.4:40). Aduce desăvârşirea celui ce‑L respectă (Ps.119:9,11).

            (4527) Când a murit regele William al 4-lea al Angliei, în palat era o tânără care a fost trezită din somn şi a fost anunţată că este regină. Imediat ce a auzit ştirea, fata a căzut pe genunchi şi s‑a rugat lui Dumnezeu s‑o ajute. Ea, regina Victoria, a domnit 64 de ani în care Anglia a făcut progrese mai mari ca niciodată. Fiind întrebată odată de un prinţ indian care‑i secretul puterii Angliei, ea a ridicat de pe masa ei o carte şi a zis: „Aceasta este taina!” Cartea era Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu.

            (412) Un poliţai din Haifa (Israel) încerca să prindă un grup de tâlhari care prădau în grup, călare pe măgari. Într‑o anume împrejurare a reuşit să prindă câţiva măgari, dar nici un hoţ. Cunoscându‑şi Biblia,  poliţaiul a ţinut câteva zile animalele nemâncate şi apoi le‑a dat drumul. Ele au mers exact la adăpostul hoţilor – Is.1:3.

            (1922) Când era copil, George Washington Carver a fost schimbat ca sclav pe un cal de curse accidentat. Când era mare om de afaceri (arahide), în faţa Comisiei pentru Agricultură a Senatului american a fost întrebat cum a reuşit să cunoască atât de multe despre arahide. „Din Biblie”, a spus el. „Dar ce zice Biblia despre arahide?” a fost întrebat mai departe. „Nimic, dar ea mi‑a zis despre Dumnezeu, şi El mi‑a zis despre arahide!”

 

7. Dăinuieşte în veac.

            (337) Thomas Paine a fost un imigrant care a ajuns în America în 1787 şi a devenit celebru scriind despre libertate. A început după un timp să lucreze la o „capodoperă” care se împotrivea creştinismului, numită „Epoca Raţiunii”. El a prezis că opera sa va distruge Biblia şi că peste 100 de ani, Bibliile vor fi găsite doar în muzee. Cartea sa a fost tipărită în 1794 în Londra, dar i‑a adus atâta nenorocire şi singurătate că a zis: <<Mai bine nu scriam „Epoca Raţiunii”>>. El a murit paralizat, singur şi fără prieteni în 1809. Biblia este mai departe cea mai mult tipărită, tradusă, vândută şi citită carte.

            (338) Voltaire, marele filozof francez din secolul 18, a spus: „În 50 de ani eu desfiinţez creştinismul.” El a scris mult împotriva lui Dumnezeu. La 20 de ani după moartea sa, Societatea Biblică din Geneva a cumpărat casa lui ca să tipărească Biblii. Aceasta a devenit mai târziu sediul Societăţii Biblice Britanice, cea care a tradus, tipărit şi răspândit deja sute de milioane de Biblii. Chiar înainte de moarte, celebrul ateu a spus: „Mai bine nu mă năşteam.”

            Lu.21:33

 

Este o cinste care ni s‑a făcut să putem ţine în mână o Biblie pe care s‑o putem citi.

Să n‑o nesocotim. Să n‑o neglijăm. Să ne apropiem de ea.

S‑o preţuim, s‑o citim, s‑o cercetăm, s‑o ascultăm, s‑o recomandăm altora, spre binele lor.

 

INVITAŢIE

 

2001.10.14 – Lunca Ilvei
Înapoi la Index predici