Dezbinare

 

1. Ce vrea Dumnezeu?

            Nu este dorinţa lui Dumnezeu să fim dezbinaţi:

            1Co.1:10; 12:25 – El ne‑a făcut în aşa fel încât să nu ne dezbinăm. Dacă stăm lângă El, nu ne vom dezbina – Ef.4:3. Este clar că dacă vom fi mânaţi de acelaşi Duh Sfânt, vom merge împreună.

 

            Totuşi cum rezolvăm o situaţie critică dacă apare? Suntem diferiţi ca temperament, cultură, educaţie, vârstă, pasiuni, etc. – nu vom fi întotdeauna de aceeaşi părere. Ce vom face?

            1Co.11:18,19 – în parte, adică nu ca o stare de fapt permanentă – adică după ce iese la lumină ce este bun, ceilalţi renunţă la părerea lor şi rămân uniţi cu Adunarea – Fil.3:15b,16.

 

Exemplu:

            Eu, duminica trecută, nu am crezut că veţi putea învăţa acel cântec corect, odată ce îl ştiaţi altfel. Puteam spune: „Eu vreau să ţinem cântecele aşa cum le‑am primit; nu schimbăm nimic.” Alt frate ar fi putut lua iniţiativa şi să zică: „Eu vreau să învăţăm cântecele corect, după note.” şi apoi să‑şi facă un grup de susţinători pe care să‑l despartă de cei care ar fi rămas alături de mine. Slavă Domnului că nu a fost aşa. Am întrebat dacă vreţi să încercaţi noua linie melodică, apoi aţi cântat, a ieşit bine (adică s‑a întâmplat 1Co.11:19; Fil.3:15b),  şi eu am renunţat la părerea mea care s‑a dovedit greşită. Acum suntem toţi uniţi în ceea ce este bun.) Însă se poate întâmpla că unii nu vor unitatea… Cum ne vom raporta la ei şi la situaţie?

 

2. Cum să ne raportăm la dezbinare?

            Dezbinarea trebuie privită ca păcat:

            1. Satan vrea să dezbine Biserica ca aceasta să nu dăinuiască: Mc.3:24-26 – Satan nu dezbină ce este al lui. Dezbinarea este o armă împotriva lucrării lui Dumnezeu.

            2. Dezbinarea este o roadă a firii pământeşti: Gal.5:20 aproape toate faptele din acest verset au de‑a face cu dezbinarea.

            3. Trebuie să ne depărtăm de cei care se lasă folosiţi de Diavol şi de firea pământească pentru a dezbina Adunarea: Rom.16:17; Tit 3:10. Deci conform Scripturii, cel care aduce dezbinare ar trebui să rămână singur în răzvrătirea lui. Totuşi, istoria, şi exemplele biblice arată că vor fi unii care se vor alătura lui. Care sunt aceia?

 

3. Cum este cel care face dezbinare?

            Biblia descrie omul care face dezbinare în Adunare:

            Iu.18b,19 – este posibil să fie nemântuit

            Pr.16:28 – Neastâmpărat, adică nu are astâmpăr, nu are calm, linişte, agitat, obraznic; (original: capricios, mofturos, refractar, pervers). Pârâtor, (original: cârtitor, şoptitor, care muşcă pe la spate, bârfitor, hulitor) adică unul care se plânge de altul, care învinuieşte, acuză cu răutate, pârâş. Cine este pârâşul fraţilor? Ap.12:10

            1Co.3:3 – lumesc, necrescut duhovniceşte

            Pr.17:9 – fără dragoste, judecător

 

Ucenicii când au aflat că unul din ei va vinde pe Isus, fiecare a întrebat pe Domnul: „Oare nu sunt eu?”. Să întrebăm şi noi la fel:

„Oare nu sunt eu unul care fac dezbinare?” Ps.139:23,24

Dacă Duhul îţi vorbeşte, supune‑te Lui şi pocăieşte‑te!

 

2001.09.27 – Lunca Ilvei
Înapoi la Index predici