Euro-Biserica
Rom.12:2

Odată cu "intrarea" României în Europa, toate se schimbă şi încep să se conformeze cu standardele/cerinţele europene: Leul devine Euro, maşinile aduse din străinătate nu pot fi înregistrate dacă nu sunt Euro 3, motorina de calitate se numeşte Euro-diesel, dinţii se repară cel mai bine cu Euro-dent, staţia de tren devine Euro-gară, bătrânele eugenii vor deveni euro-eugenii… Nu va mai fi mult şi Bisericile se vor declara Euro-Biserici… Pentru a fi socotită Euro-Biserică, o instituţie trebuie să aibă anumite caracteristici (care vor fi socotite drept calităţi):

1. Euro-pastorul

Euro-pastorul trebuie să aibă o euro-înfăţişare, o euro-prestanţă conform cu ultimele curente la modă pe bătrânul continent. Astfel, euro-aspectul său, ca şi euro-manifestările sale şi euro-cuvintele lui, vor fi pline de culoare, caracterizate de contur, de dinamism şi… fosforescenţă cum bine vedeţi şi în noua mea costumaţie, frizură şi design facial!
De asemenea, toate acestea vor fi de aşa natură încât nu vor discrimina şi nu vor jigni celelalte euro-comunităţi religioase (între care şi cele de curând integrate: Bahai, Hindu, Tao, Mormon, Voodoo, Kung-Fu, Kyoku-Shinkay şi Green Peace). Sesizaţi probabil "NOU"-ul şi "GLOBAL"-ul în ţinuta cu care mă prezint înaintea dvs. în aceste clipe. Nu, acesta nu este un cearşaf ci o togă şi are culoarea albă fiindcă reprezintă euro-puritatea. La gât am atârnate mai multe simboluri ale religiilor prietene, care de acum înainte vor deveni şi simbolurile noastre (vom adopta de asemenea şi diversele semne pe care acestea le fac cu degetele îmbârligate, cu mâinile sau trupurile, comitetul de globalizare străduindu-se cu seriozitate chiar în aceste zile să pună la punct un curs prin care euro-pastorii noştri să devină stăpâni pe toate acestea şi astfel să poată reprezenta orice religie - lucru folositor şi în cazul în care euro-pastorul uită adresa clădirii turmei sale şi nimereşte în alta). Clasicul şnur călugăresc cu care sunt încins, îşi dovedeşte din nou, peste veacuri, utilitatea: de el pot fi atârnate (după rang) microfoane, pagere, telefoane mobile (bineînţeles reglate pe apelare prin vibrare în timpul slujbelor, ca să nu afle firmele concurente cât de mult suntem solicitaţi per oră şi să nu intuiască astfel cifra personală de afaceri), palm-top-uri sau la nevoie chiar amvoane portabile (pentru cei care nu se pot cu nici un chip stăpâni…)
Având o euro-pregătire, în şcolile euro-avizate, euro-pastorul va putea avea o euro-prestaţie, va putea atinge un euro-prestigiu şi, foarte probabil, o bună, foarte bună euro-prestidigitaţie (în folosirea banilor instituţiei pe care o euro-reprezintă).

2. Euro-membrii

Bineînţeles că Euro-Biserica va fi formată, ca şi în formele ei primitive de dezvoltare, tot din membri; euro-membri.
Euro-membrii pot fi toţi cetăţenii Europei care au consimţit la euro-evanghelie şi au fost astfel, euro-mântuiţi. Euro-evanghelia este mesajul de căpătâi al Euro-bisericii şi susţine că orice european care crede în Europa, spre progresul ei moral, este euro-mântuit. Euro-teologii au observat că după ce bătrâna şi aspra şi demodata evanghelie a Noului Testament a evoluat în euro-evanghelie, numărul euro-mărturisirilor de credinţă a început să crească în mod euro-uimitor; euro-şocant se poate spune. Deoarece nivelul moral şi intelectual al acestor euro-membri s-a aliniat celui european, s-a simţit nevoia unei mai noi şi mai bune euro-traduceri şi chiar euro-adaptări a scrierilor sfinte. Şi astfel a apărut Euro-Testamentul care a înlocuit deja învechitul Nou-Testament! Euro-Testamentul are marele avantaj că poate fi purtat zilnic în buzunar sau în poşetă, în maşină (pe oricare din drumurile europene) chiar în rucsacul oricărui euro-alpinist care escaladează munţii Euro-Europei. Volumul exagerat de pagini şi cuvinte ale bătrânului Nou-Testament au fost înlocuite de cele două feţe ale Euro-Testamentului. Da, este un card; euro-card… Şi astăzi, nici un euro-membru al Euro-Bisericii nu se mai poate simţi mai prejos de alţii care obişnuiau să memoreze capitole întregi din demodatele şi nerespectatele Scripturi de altă dată. Toţi euro-membrii îşi cunosc scriptura pe de rost astăzi. Ea zice: "Crezi… şi câştigi! Europa!"
Pentru acelaşi motiv, al euro-uniformizării euro-membrilor, termenul segregaţionist de "sfinţire" a fost înlocuit cu cel de "euro-sfinţire" şi el este acordat fără discriminare tuturor euro-membrilor Euro-Bisericii.
În Euro-Biserică, este acceptată, în continuare, familia cu condiţia să respecte noile standarde: euro-familia. Astfel, Euro-stel şi Euro-stin nu mai au nevoie să curteze pe Euro-ina sau Euro-ela, ci se pot uni într-o coabitare consesuală legalizată de un euro-ofiţer de stare euro-civilă şi apoi, dacă doresc (nu obligatoriu), pot primi şi binecuvântarea Euro-Bisericii printr-un reprezentant oficial al ei. La fel pot face şi euro-membrele.

3. Euro-programul

Spre deosebire de jalnicele lălăituri de altă dată, cântările Euro-Bisericii sunt caracterizate de o coloratură şi un dinamism fantastic. Noile euro-cântece, compuse, înregistrate, amplificate şi redate pe aparate euro-hi-fi, la volum maxim în boxele de dimensiuni europene, aduc euro-închinării o notă optimistă şi antrenantă. Euro-textele se pretează nivelului înalt de cultură al euro-membrilor. Ele constă din două, maxim trei, cuvinte care trebuie repetate de la începutul până la sfârşitul euro-cântecului, ele aducând euro-închinătorului starea de spirit necesară participării la euro-program.
O componentă esenţială a euro-programului este euro-colecta. Numită aşa din dorinţa de aliniere la cifrele încasărilor occidentale, s-a dovedit însă că acesta este un capitol la care românii se integrează încă greu. Totuşi numele încă se potriveşte deoarece s-a observat că la un număr de aprox. 40 euro-membri, se strâng cam 40.000 lei (1 Euro). Ca urmare, euro-comitetul a hotărât repetarea euro-colectei de două, trei, uneori patru ori pe euro-serviciu.
Nelipsită şi considerată absolut necesară în timpul euro-programului este euro-pauza, timp în care euro-membrii se ridică de pe euro-tapiţatele-banchete şi îşi recapătă buna dispoziţie (!!) servind o cafea, o ţigare sau, după caz, un trabuc, toate venite de pe piaţa europeană…
Programul este reluat cu o reprezentaţie a euro-corului care va slăvi Europa pentru 15-20 minute. Urmează euro-predica, susţinută de obicei de un euro-musafir invitat din euro-bisericile prietene. La mare preţ sunt predicile surorii preot Gloria din euro-biserica anglicană şi ale surorii Pastor Adierea Duhului din biserica euro-baptistă nr. 13 din Fierbinţelu' de Jos.
Predica durează maxim 15 min. şi conţine euro-doctrină şi se încheie cu o euro-invitaţie la care participanţii ori ies cu toţii în faţă, ori rămân toţi în bănci, ori ridică toţi o mână ori clipesc toţi din ochi ca euro-pastorul să înţeleagă pentru cine să înalţe o euro-rugăciune.

4. Aveţi ceva …euro-întrebări?

Vă pot da nişte …euro-răspunsuri!
Până vă mai gândiţi puteţi servi un pahar din bogatul sortiment pus la dispoziţia noastră de European Drinks!
Europa să vă binecuvânteze!

Pentru cei care încă nu şi-au dat seama:
Aceasta nu a fost o predică ci o glumă care vrea să vă facă să reţineţi
Rom.12:2; Gal.1:6-10; 2Co.11:4; 1Tim.4:1; Iu.4; 2Pe.2:1-3.

Revelion 2002-2003 - Lunca Ilvei

Înapoi la Index predici